Lazer Markalama' da Hassasiyet Önemli!!!

Lazer Markalama' da Hassasiyet Önemli!!!

ster deneyimli bir profesyonel ya da isterseniz acemi bir amatör olun, tasarım ekipmanlarınızda doÄŸru teknikleri öÄŸrenmeniz, hatalardan kaçınmanızı ve zaman kazanmanızı saÄŸlayacaktır.

Zaman zaman öyle durumlar olur ki tasarımcıları ve operatörleri ÅŸaşırtabilir, nerede yanlış yaptıklarını ya da neyi daha iyi yapmaları gerektiklerini düÅŸünürler. Bu sadece lazer kesim tekniklerinde deÄŸil her alanda olabilen bir durumdur.

Hatalardan kaçınmak ve bir daha oluÅŸmamasını saÄŸlamak, baÅŸarının yarısıdır. AÅŸağıdaki önerilerimizi aklınızda bulundurarak sizde zaman kazanabilir ve en sık karşılaşılan bu hataları yapmadan tedbir alabilirsiniz.

Hata 1 : Tekstil Ürünleri Kazırken Lazerin Malzemeyi Yakması

Lazer kesme/kazıma makinesinin tekstil materyalini yakmasının önüne geçmenin ilk adımı hangi malzemelerin bu iÅŸleme uygun olduÄŸunu ve hangi sıcaklığa kadar dayanıklı olduÄŸunu bilmektir. SaÄŸlam tekstil ürünleri, örneÄŸin kot, kanvas kumaÅŸ, deri, kazıma sırasında yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Ancak hassas malzemelerle çalışırken dikkatli olmalı hızı mümkünse %100 yapıp gücü %5-%10 seviyesinde kullanarak test etmeliyiz. Materyalimizin dayanabileceÄŸi gücü bulana kadar testlere devam edip, çalışacağımız malzemenin ve kullandığımız makinenin hangi ayarlarda en iyi sonucu verdiÄŸini bulmalıyız.

Direkt olarak giysi üzerine yapılan kazıma iÅŸlemlerinde ise düÅŸük dpi deÄŸerlerinde çalışmak faydalı olabilir. Yüksek dpi deÄŸerlerinde kumaşınız daha fazla materyal kaybı yaÅŸayacaktır. DüÅŸük dpi’da kazıma yapmak malzemenin üst kısmını hafifçe buharlaÅŸtırarak tüm malzemenin zarar görmesini engelleyecektir. Pek çok tekstil malzemesi 150 ile 300 dpi arasında sorunsuz çalışılabilir.

Hata 2 : Pleksi Kazıyorum Ama Buz Beyazı Görüntü OluÅŸmuyor

Yüksek ihtimalle bu yanlış pleksi malzemesini kullanmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Lazer kesim ve markalama projelerinde kullanılan iki tip pleksi vardır ve ikiside farklı uygulamalar için uygundur.

Pleksi plakaları ve objeleri bir kalıba dökülen likid akrilikten üretilir ve bu malzeme çeÅŸitli ÅŸekillerde ve boyutlarda olabilir. Bu tip pleksi kazıma için uygundur çünkü kazıma iÅŸlemi sonunda buzlu beyaz bir görüntü ortaya çıkar. Bu malzeme ödüller ve plaketlerin üretimi için çok uygundur. Kesim için de uygundur.

Birde büyük ölçekli üretimlerde kullanılan ve daha ucuz olan bir akrilik türü vardır, bu kesim için daha uygun olmasına karşın, kazıma sırasında temiz sonuç vermez. Bu nedenle eÄŸer pleksi kazımak istiyorsanız doÄŸru malzemeye ulaÅŸtığınızdan emin olmalısınız.

Hata 3 : Cam ve Bardak Kazırken Kaliteyi Koruyamamak

Sıklıkla, lazer ışını cama temas ettiÄŸinde istenilen derin kazımayı gerçekleÅŸtiremez ve tırtıklı yüzeylerin oluÅŸmasına neden olur. Buzlu cam görüntüsü elde etmek isterken kimse kötü bir ÅŸekilde kazınmış ve kalitesiz görünen bir yüzey istemez.

Pürüzsüz kazınmış buzlu cam görüntüsü elde etmek için aÅŸağıdaki ipuçlarına göz atabilirsiniz:

• 300 dpi gibi görece düÅŸük bir çözünürlük ile kazımayı deneyin, noktaların birbirinden uzaklaÅŸması hataları engelleyecektir.
• Tasarım dosyanızdaki siyahları %80 siyah olarak ayarlayın.
• Lazer kazıma makinanızı uygun “dihtering” modunda kullanın. Bu yumuÅŸak ve pürüzsüz bir kazıma görüntüsü için önemli.
• Bazen kazınacak yüzeyin üstüne uygulanan ıslak bir kağıt havlu ya da gazete kağıdı yüzeyde oluÅŸan sıcaklığın giderilmesine yardım eder ve kazıma kalitesini arttırabilir, uygulanan kağıdın üzerinde buruÅŸukluk olmamasına dikkat edin.
• Bir diÄŸer sıcaklığı düÅŸürme yöntemi ise cam üzerine uygulayacağınız ince bir tabaka sıvı bulaşık deterjanıdır.
• Son olarak kazıma sonrası oluÅŸan küçük cam parçaları varsa, bu alanı çizmez bir parlatma beziyle temizleyin.

Hata 4 : AhÅŸap Kazıma Aynı Ayarlarda Farklı Sonuçlar Verebilir

AhÅŸap en lazer dostu materyallerden biridir, sadece kolayca kesilebilmesi deÄŸil aynı zamanda kazımada da çok iyi sonuç verdiÄŸi için ahÅŸap lazer ile iÅŸlenmeye çok uygundur.

Bununla birlikte ahÅŸabın türüne göre kazımaya farklı tepkileri olabilir. YoÄŸunluÄŸu az olan ahÅŸap türleri, örneÄŸin akçaaÄŸaç ya da kiraz, kazımaya güzel tepki verir, yakılan kısmın kontrastı daha iyi oluÅŸur. Ancak daha yoÄŸun ahÅŸaplar daha fazla lazer gücüne ihtiyaç duyabilir.

AhÅŸaptaki damar yoÄŸunluÄŸu, üzerinde çalıştığınız ahÅŸabın türüne baÄŸlı olarak önemli ölçüde deÄŸiÅŸebilir. Kiraz, kızılaÄŸaç, ceviz ve akçaaÄŸaç içlerinde oldukça küçük damar damarlara sahipken, meÅŸe orta ila büyük damarlara sahiptir.

ÖrneÄŸin, büyük kare bir kiraz parçasına kazıma yaparsak, çok düzgün bir görünüme elde ederiz; kazınmış alanın yüksekliÄŸi küçük deÄŸiÅŸikliklerle pürüzsüz olacaktır. Bununla birlikte, aynı kare bir meÅŸe parçasına kazınmışsa, görünüÅŸü büyük ölçüde deÄŸiÅŸecek ve çok düzgün olmayan bir görünüme sahip olacaktır.

AhÅŸap kazımada birkaç öneri:

• AkçaaÄŸaç ve kızılaÄŸaç en çok tercih edilen ahÅŸap türleridir, kazıma sonucunda güzel bir kontrast oluÅŸturarak desenin ortaya çıkmasını saÄŸlarlar.
• Kaplamasız ham ahÅŸaba kazıma yaparken ortaya çıkan duman ve partiküllerin kazıma alanına yapışmasını engellemek için daima aÅŸağıdan yukarı doÄŸru kazıma yapın, bu yöntem dumanın ve partiküllerin kazıma sırasında uzaklaÅŸmasına yardımcı olacaktır.
• Boyalı bir ahÅŸapta kazıma yaptıktan sonra yüzeye yapışan duman ve kalıntıları nemli bir bezle silerek temizleyebilirsiniz.